Cine i-a omorât pe pilotul Iovan și pe studenta AURELIA ION. Filmul tragediei din Munții Apuseni: la ora 16.16 se primește apelul la 112, la ora 21.00 un pădurar ajunge la victime, înaintea autorităților

Publicat: 22/01/2014, 11:22
Actualizat: 29/07/2014, 20:29

Pilotul Adrian Iovan și o studentă, despre care Ministerul Apărării a anunțat că se numește Aurelia Ion, au murit într-un accident aviatic de luni, petrecut în Munții Apuseni. Cei doi se aflau într-o aeronavă medicală care a plecat, în cursul după-amiezii, din București și urma să ajungă la Oradea, pentru o prodedură de prelevare de organe pentru transplant. În afară de Adrian Iovan și studenta de 23 de ani, în aeronava care a aterizat forțat pe un drum forestier, se mai aflau alte cinci persoane, printre care și pe purtătorul de cuvânt de la Spitalul Elias, dr. Valentin Calu. Supraviețuitorii sunt acum internați la Cluj, în stare stabilă.

UPDATE 13:30 Ministerul Apărării Naționale a anunțat numele studentei decedate: „Sublocotenentul Aurelia Ion, ofițer-student în anul V la Institutul Medico-Militar din București, a decedat luni, 20 ianuarie, în urma accidentului aviatic ce a avut loc în Pasul Ursoaia, județul Cluj. Aurelia Ion, în vârstă de 23 de ani, efectua un stagiu de pregătire la Spitalul Fundeni. De-a lungul studiilor, tânăra s-a implicat voluntar în numeroase activități pe linie medicală”, a transmis MApN.

Aurelia Ion// FOTO: Google+

Pilotul Adrian Iovan a murit în urma rănilor, iar Aurelia Ion a murit în urma unui stop cardio-respirator. Victimele au fost găsite după mai mult de 5 ore de la primirea primului apel la 112, însă primii care au ajuns la oamenii din epava avionului au fost localnicii din zonă și pădurarii, nu echipajele de intervenție.

În condițiile în care avionul a aterizat forțat în jurul orei 16.00, iar primii salvatori – pădurari și localnici, au ajuns la epavă cu aproximativ cel puțin cinci ore mai târziu, se ridică o întrebare: De ce autoritățile au reușit să ajungă la epavă de abia după șase ore? Un prim răspuns a fost oferit de șeful Salvamont Sibiu: pe munte, de multe ori metoda localizării prin triangulație nu funcționează, din cauza semnalului telefonic foarte slab.

De asemenea, o altă întrebare care se pune este cum a ajuns studenta în acel avion? Tânăra care se afla la bordul aeronavei era studentă la Institutul Medico-Militar din București, care este în subordinea ministerului Apărării Naționale și făcea practică la Institutul Fundeni.”Condițiile în care tânăra a ajuns acolo nu vi le pot da. Se face o anchetă în acest sens. Din punct de vedere legal, un student care face practică nu ar fi trebuit să urce la bordul unei astfel de aeronavei care era plecată într-o astfel de misiune. Vreau să precizez că studenta nu făcea parte din echipa de prelevare a organelor. Câteodată entuziasmul tinerilor studenți aflați în practică în spitale depășește orice imaginație”, a declarat prof. dr. Irinel Popescu, șeful Clinicii de Chirurgie și Transplant Hepatic de la Institutul Clinic Fundeni.

De partea cealaltă, reprezentanții de la ministerul Apărării Naționale au declarat pentru gândul că tânăra se afla, cel mai probabil, la bordul aeronavei care s-a prăbușit luni la decizia medicul care a coordonat întreaga operațiune: Radu Zamfir.

Reprezentanții Serviciului de Telecomunicații Speciale au declarat pentru gândul că nu pot oferi informații cu privire la apelurile primite la Serviciul Unic de Urgență 112 de la persoanele aflate la bordul aeronavei care s-a prăbușit luni în Beliș, județul Cluj. „Sunt date cu character personal. Legea ne interzice furnizarea lor chiar și în cazuri excepționale”, a declarat Adrian Fulea, purtător de cuvânt de la Serviciul de Telecomunicații Speciale.

Marius Pop/Mediafax

gândul vă prezintă mai jos filmul evenimentelor din Apuseni, de la momentul prăbușirii, până la momentul în care victimele rămase în viață au fost transportate la spital. În total, aproximativ 10 ore.

ORA 16.00 (aproximativ). Un avion medical de tip Britten Norman Islander 2, având 7 persoane la bord, anunță că are probleme. Pilotul Adrian Iovan are ultima comunicație cu controlorii de trafic aerian de la Romatsa, după ce trecuse de Sibiu. El anunță că va coborî la o altitudine de 2.100 de metri, mai mică decât cea normală, pentru că nu vede nimic din cauza ceții.

ORA 16.16. Avionul se prăbușește la granița dintre județele Cluj și Alba, în zona Beliș, pe Muntele Petreasa. La bord se află pilotul Adrian Iovan, un copilot, o studentă pe post de asistentă medicală și patru medici: dr. Valentin Calu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Elias, dr. Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, medicul coordonator al echipei care trebuia să ajungă la Oradea pentru a preleva organe de la un pacient în moarte clinică, dr. Cătălin Pivniceru, de la Spitalul Regina Maria, și dr. Sorin Ianceu, chirurg la Spitalul Municipal din Oradea. Echipajul plecase de la București la Oradea, pentru prelevarea mai multor organe pentru transplant. Doctorul Calu sună la 112 pentru a anunța că avionul s-a prăbușit și începe să le acorde primul ajutor colegilor săi.

ORA 16.34. Dr. Calu o sună din epava avionului pe directoarea medicală a Spitalului Elias, Dana Safta. „Ne-am prăbușit. Sunt întins pe pământ și abia respir”. Medicul dă foc obiectelor din bagajul său – papuci, halat, after-shave, pentru a se putea încălzi.

ORA 17.23. Șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență (IGSU), Ion Burlui, anunță că toate cele șapte persoane de la bordul aeronavei sunt în viață și că răniții sunt îngrijiți de unul dintre medicii de la bordul aeronavei. Burlui spune că are informații doar de la cei aflați în avion și că nu se poate pronunța asupra stării lor de sănătate. Șeful Poliției Județene, Tudor Grindean, dă o veste îngrijorătoare: nu se cunoaște exact unde s-ar fi prăbușit avionul. Ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, spune că a fost anunțat în urmă cu jumătate de oră de incident și că va pune de la dispoziția echipelor de salvatori elicoptere și ”tehnică specială de căutare”, însă numai ”dacă vremea va permite și ținând cont de faptul că se înserează”.

ORA 17.27. Oficiali din Ministerul Afacerilor Interne (MAI) anunță că au localizat avionul, pe raza localității Fântânele din județul Cluj, lângă un lac de acumulare. Spre locul accidentului sunt trimise trei ambulanțe, două mașini de intervenție pentru victime multiple și un elicopter de la SMURD Mureș. Surse medicale precizează, pentru televiziuni, că un prim echipaj de intevenție, format din jandarmi montani, este la fața locului, că toți cei 7 răniți sunt în viață și că urmează să fie transportați la Cluj.

ORA 17.38. Elicopterul trimis de SMURD Mureș în zona accidentului se retrage din cauza ceții. „Condițiile meteo nu permit aterizarea, astfel că elicopterul a fost nevoit să se retragă”, spun oficiali din MAI. În acest condiții, la locul accidentului urmează să intervină trei ambulanțe, două mașini de intervenție pentru victime multiple și jandarmii montani, despre care surse medicale au precizat anterior că ar fi ajuns deja la fața locului. Coordonatorul SMURD Mureș, medicul Cristian Boeriu, anunță că, ”din câte a înțeles”, se organizează echipe de căutare terestră: ”pompierii din Alba și Cluj, posibil și Jandarmeria montană”.

ORA 18.30. Echipele de intervenție trimise unde a aterizat forțat avionul cu medici nu pot găsi locul unde se află epava, care a fost localizată aproximativ într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri. Salvamontiștii primesc coordonatele de la Serviciul 112, însă acestea acoperă o arie mult prea mare pentru o localizare exactă, de doi pe doi kilometri. Unul dintre salvamontiști vorbește la telefon cu doctorul Calu, care își folosește aplicația Google Maps de pe telefonul mobil pentru a le da indicii echipelor de salvare despre locul în care se află.

ORA 18.37. Toate cele șapte persoane aflate în avionul cu medici care a aterizat forțat au fracturi și răni, anunță surse medicale pentru Mediafax. „Toți cei șapte sunt conștienți, însă au suferit fracturi și răni, iar majoritatea lor nu se pot mișca”.

ORA 19.11. Consiliul Județean Cluj anunță că primele echipe de salvare, respectiv salvamontiști din Beliș, ar fi ajuns la locul unde se află avionul care avea la bord echipaj medical și care a aterizat forțat într-o zonă accidentată de la granița județelor Cluj, Alba și Bihor, găsindu-le pe victime în zona Pasului Ursoaia. Informația se dovedește a fi falsă.

ORA 19.57. Șeful Ocolului silvic de la Poiana Horea spune că echipele de intervenție caută, la pas, în toată zona Ursoaia, și că la operațiune participă și aproximativ 200 de localnici. El povestește că în zonă, unde este zăpadă, terenul este foarte accidentat, cu pante de până la 45 de grade. La rândul său, primarul localității Beliș, Viorel Crainic, spune că în zonă semnalul telefonic este foarte slab și că temperatura este în jur de 0 grade Celsius. Șeful Salvamont Vlădeasa, Florin Mihuț, care participă și el la operațiunea de căutare a victimelor, transmite că în zona unde a aterizat forțat avionul zăpada este „până la brâu”. El mai spune că echipele de căutare încearcă să facă zgomote pentru a fi auzite de către victime. Din județul Cluj, în zona Poiana Horii pleacă 15 salvamontiști pentru a participa la operațiunile de salvare a victimelor accidentului aviatic. De asemenea, 27 de jandarmi din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Cluj pleacă spre zona Poiana Horii pentru a ajuta la salvarea răniților în accidentul de avion.

ORA 20.16. Premierul Victor Ponta anunță, la postul de televiziune B1 TV, că supraviețuitorii aterizării forțate din Cluj sunt în viață, dar sunt „răniți foarte grav”. „Sper să îi găsească pe supraviețuitori”, spune Ponta. Potrivit acestuia, problema a fost legată de localizare. „S-a reușit localizarea cu aproximație”, spune Ponta, menționând că supraviețuitorii sunt „răniți foarte grav”.

ORA 20.20. Coordonatorul echipei de transplant, Victor Zota, vorbește la telefon cu unul dintre medicii din avionul prăbușit. ”Mi-a spus că doi dintre cei care se aflau în avion și-au pierdut cunoștința”, a spus Zota.

ORA 20.47. Medicii și echipajul avionului sunt căutați în continuare, la patru ore și jumătate de la accident, de peste 70 de pompieri salvatori, jandarmi montani, polițiști și salvamontiști, potrivit IGSU. MAI anunță că, la fața locului, condițiile sunt foarte greoaie, respectiv zăpadă care, pe alocuri, depășește 50 de centimetri, teren împădurit, în pantă, și vizibilitate redusă. Oficiali din IGSU spun că operațiunea de căutare se desfășoară „în cerc”, fiind acoperite sectoare a căror restrângere ar urma să ducă la găsirea victimelor.

ORA 21.30 Cei care au reușit să găsească victimele sunt localnicii și pădurarii, Cornel Olar, șeful de post din comuna Horea anunțând acest lucru la 112. Salvamontiștii ajung și ei la epava avionului și la cele 7 victime, după aproximativ 5 ore de la aterizarea forțată. Urmează ca salvatorii să organizeze evacuarea victimelor de pe munte și transportul la spital. Unul dintre răniți este în stare critică și este transportat de către săteni pe brațe până în localitatea Petreasa, de unde urmează să fie preluat de ambulanță. Asistenta este în stare critică, iar Adrian Iovan este în continuare încarcerat în carlinga avionului. „I-am găsit, nu sunt într-o stare prea bună, vă dați seama. Acum le facem foc pentru că le este frig. Sunt șapte persoane, iar o femeie este într-o stare mai gravă”, anunță Gheorghe Giurgiu, unul dintre localnicii din Petreasa.

ORA 22.30. O echipă de la Salvamont Bihor ajunge la locul accidentului, la mai bine de șase ore de la primirea primului apel la 112. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Alba, Alina Marescu, spune că avionul a fost găsit în zona Vârfului Petreasa, iar la fața locului au ajuns doar pădurarii și localnicii din Horea și salvamontiștii din Bihor. Alina Marescu spune că două persoane au fost coborâte de către localnici și pădurari pe brațe până într-o zonă unde se aflau mașini de teren. Ele aparțin clubului Transylvania Offroad.

ORA 22.35. O persoană grav rănită în accidentul de avion este coborâtă de către echipele ISU de la locul unde a avut loc aterizarea forțată la un drum unde sunt mai multe ambulanțe SMURD, iar un echipaj al SMURD Cluj face manevre de resuscitare. „Este o persoană în stare foarte gravă, se efectuează manevre de resuscitare”, declară purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj, Andrei Biriș. Este vorba despre asistenta medicală care avea să moară.

ORA 22.55. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Alba, Alina Marescu, spune că o persoană din cele șapte aflate în avionul care a aterizat forțat a murit, iar celelalte șase victime au fost preluate de echipele de salvare și vor fi coborâte până în comuna Horea, de unde vor fi preluate de ambulanțe. Alina Marescu a spus că persoana decedată este un bărbat, fără a oferi alte detalii. Ulterior, s-a dovedit că este vorba despre pilotul Adrian Iovan.

ORA 23.00. Dan Mircea Petrescu, de la Salvamont Bihor, care a participat la misiunea de salvare, anunță că pilotul Adrian Iovan a murit, el fiind încarcerat în carlinga avionului, și că asistenta medicală se află în acest moment în stop cardio-respirator. Celelalte 5 victime au fost preluate de salvatori.

ORA 23.28. Secretarul comunei Horea, Cornel Olar, spune că avionul a fost găsit cu ajutorul pădurarilor, care au tras focuri de armă astfel încât să fie auziți de răniți, iar aceștia să îi ghideze, după apropierea la care se auzeau sunetele împușcăturile, spre locul unde se aflau. Unul dintre localnicii care au ajuns primii la locul accidentului spune că pilotul Adrian Iovan era deja mort când au ajuns salvatorii la el, fiind prins între fiarele avionului. „Avionul e praf. Oamenii au fost coborâți pe tărgi, cu pături. Acolo nu se poate ajunge nici cu tractorul”, a spus localnicul, la un post de televiziune.

ORA 23.58. Studenta rănită grav a încetat din viață, în ciuda intervenției echipei de prim ajutor care i-a făcut manevre de resuscitare. Hadrian Borcea, șeful SMURD Bihor, confirmă că în urma tragediei aviatice două persoane au murit: un bărbat și o femeie. „5 persoane sunt în viață. Starea uneia este critică, având fracturi la membrele inferioare și în stare de șoc. Pacienții au fost preluați cu ajutorul unor mașini de teren și se îndreaptă spre stradă, unde vor fi preluați de ambulanță. Pacienții vor fi transferați la Huedin și Cluj”, a spus Borcea.

ORA 00.24. Răzvan Petrescu, copilotul avionului, este în stare critică, acuzând un șoc hipovolemic ca urmare a hemoragiei masive, iar medicii Valentin Calu, Cătălin Pivniceru și Sorin Ianceu sunt în stare medie spre gravă, cu fracturi multiple.

ORA 02.49. O ambulanță SMURD în care se află unul dintre răniții din accidentul aviatic, un bărbat cu picioarele fracturate, ajunge la Unitatea de Primire a Urgențelor (UPU) 1 din Cluj-Napoca, acesta fiind conștient.

ORA 04.09. Alți doi răniți în accidentul aviatic ajung la Unitatea de Primire a Urgențelor (UPU) 1 din Cluj, cu o autospecială SMURD de transport victime multiple. Cele două victime, doi bărbați, sunt imobilizați, amândoi având gulere medicale la gât, iar unul dintre ei este înfășurat într-o folie protectoare. Primul rănit, medicul Radu Zamfir, de la Institutul Clinic Fundeni, care a ajuns la UPU 1 Cluj-Napoca în jurul orei 2.40, în stare de conștiență, cu o ambulanță SMURD, are răni la șold, el fiind supus investigațiilor medicale.

ORA 04.50. Ultimii doi răniți sunt aduși, marți dimineață, în jurul orei 4.30, la Unitatea de Primiri Urgențe 1, din Cluj-Napoca, unul cu o ambulanță SMURD de Terapie Intensivă Mobilă de la Bihor, iar celălalt cu o autospecială SMURD cu echipaj de prim ajutor. Conform unor surse din rândul medicilor, înainte de a ajunge la UPU 1, bărbatul adus cu ambulanța SMURD de Terapie Intensivă Mobilă a fost supus unui test la computer tomograf într-o altă clinică clujeană, rezultatele fiind „promițătoare”, în sensul că nu au fost descoperite fracturi craniene.

ORA 06.15. Medicul șef al UPU Cluj, Adela Golea, declară, marți dimineață, că toate cele cinci persoane rănite în accidentul aviatic de la granița județelor Alba și Cluj sunt conștiente și au fost internate la Terapie Intensivă, nefiind necesar transferul lor în alte orașe.

Tags:

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Primele estimări ale votului de la alegerile prezidențiale. Au apărut date despre cum ar fi...
De ce Klaus Iohannis nu a mai oferit declarații după ce a votat. Care ar...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Povestea controversată a primului președinte din istoria României post-comuniste. Protejat al Anei Pauker, fiul de...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Sondaj Exclusiv Antena 3 CNN. Primele date despre ce au votat românii. 29% spun că...
Ipoteză surprinzătoare a unui analist german: Racheta căzută la Dnipro nu conținea explozibili. „Este o...
Motivul pentru care Elena Ceaușescu a fost poreclită „Păsărica”. De ce i se spunea așa
Câte tipuri de AVC există. Cum s-a produs cel care l-a răpus pe Gabriel Cotabiță!...
Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
Breaking! Cine e polițistul care s-a împușcat în cap
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Prezenţa la vot în rândul bucureştenilor
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Secțiile de votare din București pentru prezidențiale și referendum 2024: Cum vezi online lista și...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Ceaușescu la vânătoare de mufloni: „A fost un adevărat infern”